Diner

Mosselen op Provençaalse wijze met zoete aardappelfrietjes

Het mosselseizoen is er weer! Mosselen zijn super makkelijk en snel te maken. Maar het is ook zalig om in de zomer op een terrasje te bestellen. Je krijgt het op restaurant meestal met frietjes geserveerd. Dit kunnen mijn darmen niet goed verdragen dus heb ik in de plaats zoete aardappelfrietjes gemaakt. Met zoete aardappel kan je heel veel kanten uit. Zo heb ik heb al verschillende keren frietjes hiervan gemaakt in de oven. Het is wel een kunstje om ze knapperig te krijgen. Dit lukt me niet altijd. Een vriendin zei me onlangs dat je ze blijkbaar eerst een tijdje moet laten weken in water. Je moet er ook op letten dat ze niet op elkaar liggen, maar mooi naast elkaar. Sommige mensen strooien er ook maizena over, maar dit helpt bij mij niet. Het beste is om ze gewoon niet te dik te snijden en ze lang genoeg te laten bakken in de oven.
De klassieke mosselen maak je normaal met mosselgroenten. Deze kan je in een zakje kopen in de supermarkt. Hier zit ook ui bij en dat kan ik niet eten. Daarom maakte ik er zelf een Provençaalse groentemengeling bij.

 

MOSSELEN OP PROVENCAALSE WIJZE MET ZOETE AARDAPPELFRIETJES
Aantal personen: 2 personen
Ingrediënten
  • 2 kg mosselen
  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 teentjes look
  • 2 el olijfolie
  • 3 el Provençaalse kruiden
  • 4 zongedroogde tomaten
  • 50 g olijven
  • 4 tomaten
  • 75 ml witte wijn
  • 75 ml water
  • 3 el gehakte peterselie
  • peper en zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. 

  2. Snij de zoete aardappel in dunne frietjes. Meng ze in een kom met grof zeezout en olijfolie. Leg ze verspreid op een bakplaat. Bak ze gedurende 20 minuten op 200 °C in de oven. Schep ze regelmatig om.

  3. Snij de tomaten in kleine blokjes. Fruit de knoflook aan in wat olijfolie. Voeg de tomaten, Provençaalse kruiden, zongedroogde tomaten, olijven en peterselie toe. Stoof een 6-tal minuten en roer geregeld om. Kruid goed af met peper en zout.

  4. Verwarm de witte wijn met het water in een kookpot. Voeg de mosselen toe en laat 6 à 8 minuten koken met deksel tot de mosselen open zijn. Schud regelmatig om. 

  5. Schep de mosselen in een grote kom. Voeg 200 ml van het kookvocht toe aan de Provençaalse saus en laat even inkoken. Verdeel de saus over de mosselen. 

  6. Werk af met verse peterselie en zwarte peper. Vergeet de frietjes er niet bij te serveren.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *