Diner

Gepofte zoete aardappel met tomatensalsa

Zoete aardappel is niet alleen erg gezond, het is ook érg lekker! In dit simpel gerecht komt de zoete smaak van de aardappel helemaal tot zijn recht. Je hebt er ook niet veel ingrediënten voor nodig. Ideaal dus!
Ik heb al wel eens puree gemaakt van zoete aardappel, maar dit is de eerste keer dat ik ze in de oven pof.
Mijn vriend wilde ze eigenlijk op de barbecue maken, maar daar stak gisteren het weer een stokje voor. Dan maar in de oven!
Ik maakte er een heerlijke tomatensalsa bij. Lekker puur met niet te veel ‘tralala’.
Ook deed ik er een stukje vis bij. Ik zeg stukje omdat de zoete aardappel al veel koolhydraten bevat (de zoete aardappel alleen zal dus je maag al genoeg vullen).
Zoete aardappelen zijn dan wel koolhydraten, toch zijn ze puur en onbewerkt.
Dit gerecht is dus een combinatie van koolhydraten en eiwitten (de vis). Dit zorgt soms voor een moeilijkere spijsvertering en een opgeblazen gevoel. Daarom neem ik maar een klein stukje vis en eet ik dit bovendien alleen als ik geen opstoot heb van mijn ziekte. De zoete aardappel kan ook voor winderigheid zorgen door de aanwezigheid van de suiker raffinose. Een klein nadeel dat ik er gerust bij neem (als ik in een goede periode zit).

 

GEPOFTE ZOETE AARDAPPEL MET TOMATENSALSA
Aantal personen: 2 personen
Ingrediënten
  • 2 middelgrote zoete aardappel (kies bolle zoete aardappelen uit en geen langwerpige)
  • 1/2 sap limoen
  • 2 kl oregano
  • 2 el olijfolie
  • 5 zongedroogde tomaten
  • 1/2 teentje look
  • 2 à 3 trostomaten
  • 8 blaadjes basilicum (verse)
  • 20 g feta
  • 200 g kabeljauwhaasje
  • kokosolie
  • platte peterselie (versiering)
  • peper en zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Schrob de zoete aardappelen goed schoon, maar laat de schil eraan. Prik gaatjes met een vork in de aardappelen. Leg ze in de schaal en plaats 50 minuten in de oven.

  2. Begin dan aan de tomatensalsa. Snij de tomaten in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de zongedroogde/gemarineerde tomaten. Meng ze in een kom met de olijfolie, oregano, verse basilicum, sap van een halve limoen, teentje look, peper en zout.

  3. Bak de vis kort aan langs beide kanten in een grillpan met een beetje kokosolie.

  4. Haal de aardappelen uit de oven en snij ze doormidden. Schep er de tomatensalsa in. Doe er nog een beetje feta over en een blaadje platte peterselie ter versiering. Leg de vis naast de zoete aardappel. Je kan er eventueel nog wat limoensap over persen.

Enjoy!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *