kokos cheesecake
Zoetigheid

Kokos cheesecake met aardbeien

Deze taart heb ik gebakken voor alle mama’s die vandaag extra in de bloemetjes worden gezet. Stiekem bakte ik ze ook een (klein) beetje voor mezelf en mijn vriend, maar ook de buren hebben ervan kunnen genieten. 😉 Omdat het vandaag moederdag is, verdienen de mama’s wel een extra traktatie en wat is er lekkerder dan een luchtige en zomerse taart?
Ik weet niet hoe het met jullie mama’s zit, maar mijn mama is eigenlijk totaal geen zoetebek dus het was een uitdaging om voor haar een taart te maken. Ik heb dan ook geen suiker gebruikt en geprobeerd om ze natuurlijk te zoeten en smaak te geven. Hiervoor gebruikte ik kokosmelk, kokospoeder, vanillepoeder en magere kwark met vanille. Zo heb je natuurlijke smaakmakers en hoef je echt geen extra zoetmiddel toe te voegen. De magere kwark kocht ik van Optimel in AH. Super lekker en heel weinig vetgehalte! Ook de andere producten van Optimel zijn aan te raden, zeker de Griekse yoghurt (mijn favoriet is die met frambozen).
Deze cheesecake is trouwens een no-bake versie, dus de vulling wordt niet in de oven gebakken zoals mijn vorige cheesecake. De bodem wordt wel eerst in de oven gebakken en is gemaakt van agavesiroop, havermout en kokosolie (vervangt de boter). Ik heb ook nog speltmeel toegevoegd. Dit zorgde er wel voor dat de bodem iets minder smaak had en alleen (zonder de vulling van de cheesecake) niet zo smakelijk was. Ik wilde eigenlijk amandelmeel gebruiken, maar mijn papa (die ook een stukje mee at) is allergisch aan amandelen dus moest ik het door iets anders vervangen. Doordat je de combinatie had met de vulling stoorde dit niet, maar als ik de taart een volgende keer maak, ga ik eens amandelmeel proberen.

 

KOKOS CHEESECAKE MET AARDBEIEN
Aantal personen: 8 personen
Ingrediënten
  • 200 g havermout
  • 100 g speltmeel (of amandelmeel)
  • 100 ml kokosolie
  • 6 el agavesiroop
  • 4 el water
  • kokosolie (om in te vetten)
  • 200 ml magere kwark (met vanille)
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 kl vanillepoeder
  • 4 kl kokosrasp
  • 4 blaadjes gelatine
  • 4 el water
Bereiding
  1. Nodig: springvorm van 24 cm (gewone maat) 

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met kokosolie. 

  2. Doe de havermout met het speltmeel (of amandelmeel) in een mengkom. Smelt de kokosolie en voeg toe aan de kom, schenk hier nu ook de agavesiroop bij en voeg 4 el water toe. Schep met een lepel tot het een korrelig beslag wordt. 

  3. Bedek eerst de zijkanten van de springvorm met het beslag. Werk dan naar binnen toe van de bodem. Gebruik de holle kant van een lepel om het goed aan te duwen. Zorg dat het overal gelijk verdeeld is. 

  4. Bak de bodem in 15 minuten goudbruin en gaar op 180 graden in de oven. 

  5. Week de blaadjes gelatine in koud water. 

  6. Neem een nieuwe kom en meng de kwark met de kokosmelk. Voeg hier het vanillepoeder en de kokosrasp aan toe.

  7. Knijp de blaadjes gelatine uit en doe in een klein pannetje.  Voeg 4 el water toe, zet het op een laag vuurtje en laat de blaadjes oplossen in het water. Schenk bij het kwark-kokosmelk mengsel en roer goed door.

  8. De bodem is ondertussen uit de oven. Laat hem afkoelen en schenk dan het mengsel erin. Zet de taart minstens 2 uur in de koelkast. 

  9. Werk de taart nadien af met verse aardbeien, blauwe bessen en nog wat kokossnippers. 

Fijne moederdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *